زن زیبا در تفلیس

بازدید: 2437 بازدید
زن زیبا

نقاشی زن زیبا در تفلیس را می توان از چند دیدگاه مهم مورد بررسی قرار داد. در ابتدا ما با اثری روبرو هستیم که در آن پیوندی زیبا و عمیق میان سنت ها و رسوم محلی و ملی و باورهای فراملیتی و آیینی برقرار شده است. این بانوی زیبا و خوش لباس از دو نوع پوشش متفاوت استفاده کرده است که البته میان این پوشیدنی های متفاوت نمی توان تضاد و ناهمگونی آنچنان آشکاری را مشاهده کرد. لباس اصلی این زن را یک پوشش کاملاً محلی و متناسب با فرهنگ سرزمینی او تشکیل داده است که این لباس زیبا، پوشیده و رنگارنگ نشانی آشکار از تمایل این بانوی جوان در بکارگیری لباسهای محلی کشورش می باشد. در عین حال می بینیم که او یک چادر سفید را نیز بر سر کرده است که هر چند متعلق به سرزمین و فرهنک بومی او نیست اما همین حجاب چادر توانسته تا با سایر لباسهای او هماهنگ شده و نسبت به آنها متضاد به نظر نرسد. در واقع این دو نوع پوشش در هم آمیخته شده و به ایجاد طرح و سبکی جدید منجر شده اند که هم ملیت و فرهنگ نیاکان او را در بر گرفته و هم با باورهای دینی او پیوند برقرار کرده است.

خالق نقاشی: گریگوری گاگارین
تاریخ خلق: این اثر بین سالهای 1850 تا 1855 میلادی خلق شده است
محل خلق: کشور گرجستان، شهر تفلیس
ملیت اصلی گاگارین: او در کشور روسیه زاده و در کشور فرانسه درگذشت.
رسانه: رنگ گواش روی کاغذ
اندازه اصلی تابلو: 42 سانتی متر پهنا و 59 سانتی متر ارتفاع
مکان نگهداری: موزه ملی گرجستان. این موزه بزرگ دارای بخشهای تئاتر، موسیقی، سینما و رقص می باشد.

در مرکز توجه قرار دادن این زن زیبا

گریگوری در این اثر با هنرمندی تمام توانسته است تا با بهره گیری از یک زمینه سیاه و تیره در برابر سوژه اصلی نقاشی خود یعنی زن چادر پوش، به آن برجستگی و شکل دیداری مناسب و ویژه ای ببخشد آنگونه که هر بیننده ای در همان نگاه نخستین به هدف اصلی این نقاشی پی می برد و می داند که بازیگر اصلی این تابلو فقط و فقط این زن است نه چیز دیگری. در واقع طرح خانه ای که با رنگ سیاه در پس زمینه قرار داده شده، فقط مکملی است تا توجه کامل مخاطب و بیننده را به سوی پیش زمینه رهنمون سازد و او را از درگیر شدن به دیدن جزئیات غیر اصلی دور سازد.

هنرمندی از تبار خاندان سلطنتی روسیه

شاهزاده گریگوری گاگارین، نقاش برجسته روسیه ای است که در تاریخ 11 مه 1810 میلادی در شهر سن پترزبورگ به دنیا آمد. او از تبار یک خانواده سلطنتی به نام روریک (Rurikid) بود که تا مدتها بر کشور روسیه حکمرانی می کردند و اوج شکوه سلطنتی آنها تا اواخر قرن 17 میلادی ادامه داشت که بعد از آن از اقتدار آنها کاسته و به تدریج از مسند قدرت کنار گذاشته شدند. گریگوری نیز به واسطه همین تبار سلطنتی از همان لحظه تولد، زندگی بسیار عالی و اشرافانه ای را داشت و تقریباً از همه امکانات مورد نیاز خود بهره مند بود آن هم به گونه ای بسیار فاخر و ثروتمندانه. نام پدرش شاهزاده گریگوری ایوانوویچ گاگارین بود که از دیپلمات های برجسته روسی در کشور فرانسه به شمار می رفت که بعدها به کشور ایتالیا رفت و در سال 1809 میلادی با دختری به نام یکاترینا پتروونا ساجمونووا (Yekaterina Petrovna Sojmonova) ازدواج کرد و بعد از گذشت یک سال آنها صاحب فرزند پسری شدند که نام او را گریگوری نهادند یعنی هم نام پدرش. او تا سن سیزده سالگی همراه با خانواده اش در شهر پاریس کشور فرانسه زندگی می کرد و بعد به همراه پدر و مادرش به ایتالیا نقل مکان کرده و در مدرسه تولومئی (Tolomei) واقع در شهر سیه نا (Siena) مشغول به تحصیل شد. هر چند او به صورت رسمی تحصیلات هنر نقاشی را در مدرسه نیاموخت اما در قالب کلاس های تدریس خصوصی تحت آموزش نقاش مشهور روسی، کارل بریلف (Karl Briullov) قرار گرفت که در آن زمان ساکن کشور ایتالیا بود و تاثیر بسیار شگرفی در شکل گیری آینده هنری گریگوری داشت.

آشنایی با شاعر و نویسنده نامدار روسی

گریگوری پس از فراگیری هنر نقاشی و با توجه به استعداد سرشاری که در وجود خود داشت، آثار خوبی را خلق کرد که طی سفرش در سال 1832 میلادی به شهر سن پترزبورگ آنها را به نمایش گذاشت. همچنین او در همین سفر با الکساندر پوشکین (Alexander Pushkin) شاعر و نویسنده نامدار روسی آشنا شد و تابلو هایش را نیز به او نشان داد که مورد پسندش قرار گرفتند. البته او به هنر نقاشی به عنوان یک شغل برای کسب درآمد نگاه نمی کرد و شغل اصلی اش چیز دیگری بود. او به عنوان یک دیپلمات و نظامی برجسته روسی در شهرهای پاریس، رم و قسطنطنیه کار می کرد و علاوه بر این شهرها برای مدت دو سال نیز در شهر مونیخ اقامت داشت.

سفر به شهر تفلیس قدیم در کشور گرجستان

گریگوری از سال 1848 تا 1855 میلادی به عنوان یک فرد نظامی عالی مقام و یک شخصیت سیاسی شناخته شده به کشور گرجستان سفر کرد و در شهر تفلیس ساکن شد. او در این مدت علاوه بر وظایف نظامی و اداری، فعالیت های فرهنگی و هنری گسترده ای را نیز در این شهر به انجام رسانید. از جمله کارهای مهم او در تفلیس می توان به تاسیس سالن تئاتر و ترمیم نقاشی های دیواری کلیساهای این شهر اشاره کرد. البته اقدامات سازنده او فقط مختص به این شهر نبود و در ناحیه های مختلف گرجستان نیز به انجام کارهای فرهنگ دوستانه مبادرت می ورزید. همچنین او نقاشی های آبرنگی فراوانی را در کلیسای جامع سیونی (Sioni) واقع در شهر تفلیس نقاشی کرد که زینت بخش دیوارهای این مکان روحانی شدند. در طول مدت زمانی که گاگارین در این شهر اقامت داشت، او سوژه های زیادی را از میان مردم بومی آنجا انتخاب و به کشیدن نقاشی از آنها اقدام می کرد که همین نقاشی زن گرجی نیز یکی از همان آنهاست. این آثار علاوه بر ارزش هنری فراوان، دارای ارزش اجتماعی و فرهنگی بالایی نیز می باشند چرا که می توانند اطلاعات بسیار مفیدی را درباره مردمان قدیمی ساکن شهر تفلیس و شیوه لباس پوشیدن و زندگی آنها، در اختیار ما قرار دهند. این آثار به نوعی نقش یک راوی تاریخ را به دوش می کشند که ما را با دورانهای سپری شده گذشته پیوند می دهند.

زمان ازدواج و نام همسران و فرزندان

گریگوری دو بار ازدواج کرد. اولین ازدواج او با دختری به نام آنیا نیکولائیونا دولگوروکوا (Anya Nikolaievna Dolgorukova) بود که حاصل این پیوند زناشویی تولد دختری به نام یکاترینا گریگوریونا گاگارینا (Yekaterina Gerigoryevna Gagarina) در سال 1844 میلادی بود. ازدواج دوم او در 7 اوت 1848 میلادی با دختری به نام سوفیا آندریونا داشکووا (Sofiya Andreievna Dashkova) روی داد که حاصل آن نیز تولد یک دختر به نام ماریا (Mariya) بود که در سال 1851 میلادی زاده شد. در سال 1855 میلادی گریگوری همراه با خانواده خود به روسیه بازگشت و در آنجا نیز صاحب دو فرزند پسر و یک فرزند دختر به نامهای آندری (Andrei) و الکساندر (Alexander) و نینا (Nina) شد که به ترتیب در سالهای 1856 و 1858 و 1861 میلادی به دنیا آمدند.

دریافت درجه نظامی ژنرال و زمان مرگ

گاگارین در سال 1858 میلادی موفق شد تا به پاس سابقه درخشان خدمتی، درجه نظامی ژنران را دریافت کند و پس از آن در سال 1859 میلادی به عنوان معاون رئیس جمهور در آکادمی سلطنتی هنر انتخاب شود که تا سال 1872 میلادی در این سمت باقی ماند. گریگوری گاگارین پس از سپری کردن دورانی شکوهمند در طول زندگی خود، سرانجام در 30 ژانویه 1893 میلادی در شهر شته لورو (Chatellerault) واقع در کشور فرانسه چشم از جهان بربست و در همین شهر نیز به خاک سپرده شد.

نمایی نزدیک از چهره این زن:
زن